Tendinita este o boală osteoarticulară des întâlnită la sportivii de performanță sau la persoanele tinere și active, dar și la persoanele în vârstă, din cauza îmbătrânirii țesutului conjuctiv.
Tendoanele reprezintă fascicule formate din țesut conjuctiv, al căror rol este să fixeze mușchii pe oase. Tendinita apare atunci când aceste fascicule sunt inflamate, provocând durere în zona afectată și disconfort major.
Cauzele apariție tendinitei
Deși tendinita poate fi cauzată de o leziune apărută brusc, afecțiunea apare, în cele mai multe dintre cazuri ca urmare a mișcării excesive și repetate a unei articulații, o perioada îndelungată de timp. În cele mai multe cazuri, oamenii dezvoltă tendinita întrucât locurile lor de muncă sau hobbyurile presupun mișcări repetitive care afectează tendoanele implicate în desfășurarea sarcinilor.
Absența exercițiilor de încălzire înaintea începerii programului de antrenament.
Încălțămintea nepotrivită care nu oferă un suport adecvat al bolții plantare sau care are partea dinspre călcâi rigidă.
Cele mai afectate articulaţii sunt ale umărului , cotului , pumnului şi gleznei . Sporturile care predispun frecvent la tendinită sunt: tenisul, golful, fotbalul, baschetul şi jogging-ul.
Simptomele tendinitei
Simptomatologia include, de obicei, durere la mișcare și sensibilitate la palapare. Inflamația tendinoasă cronică pot cauza cicatrici ce scad capacitatea de mișcare.
Prin tratamentul tendinitei se urmaresc în mod primar ameliorarea durerii și reducerea inflamației.
Prolozonul este tratamentul inovativ, o combinație între ozon, vitamine și minerale, adus în premieră în România de catre centrele Brotac Medical Group.